Miben más a mangalicahús?

1.3.2019

A mangalicahús a magasabb zsírtartalmú húsok közé tartozik. A hús sötétebb, mint más sertésfajták húsa, illata erősebb, szerkezete lédús és puha. A hátsó szalonna vastagsága akár 25 centiméter is lehet.

Miben más a mangalicahús?A mangalica kevésbé stresszérzékeny, így a BMV-szindróma megjelenése is ritkább. Ez a szindróma halvány, vizenyős húst eredményez.

A mangalica húsának és zsírjának fogyasztásával úgynevezett “pozitív koleszterin” termelődik, ezért azok számára is alkalmas, akik igyekeznek csökkenteni a koleszterinszintjüket. A mangalicahús koleszterintartalma 50-75 százalékkal alacsonyabb a többi sertésfajtához viszonyítva.

A mangalicából készült hústermékek minősége kiváló. Ugyan ez a húsfajta már a XIX. század óta ismert, jelentősebb szerepet a táplálkozásunkban csak az elmúlt években kapott. A száraz hústermékeket általában egészségtelennek ítélik meg, főleg, ha fogyasztásuk gyakori – a mangalicahúsra ez azonban nem igaz! A mangalica sertés húsa egyes kutatások szerint a csirkehúsnál is egészségesebb!

A mangalica húsából készült termékek igazán keresettek, nem csak hazánkban, hanem egész Európában is. A nagyobb költségeket, hosszabb tenyésztési folyamatot és a fajta még mindig nem kielégítő elterjedtségét figyelembe véve a mangalica húsa drágább a klasszikus sertéshúsnál. A kiváló minőség és a tápérték azonban igazolják a magasabb árat.

A mangalica húsából rendkívül finom tepertő, kolbász, szalonna és sonka készül.


KAPCSOLAT

__________