Az organikus mezőgazdaság 6 előnye

17.1.2017

Az a gazda, aki szeretne organikus mezőgazdasággal foglalkozni, kénytelen követni néhány pontosan meghatározott szabályt. Ez azt jelenti, hogy kizárólag természetes növekedésserkentőket és herbicideket használhat. Mindezek a szabályok némileg összetettebbé teszik az organikus termelést a konvencionális mezőgazdasághoz képest. Ennek ellenére azonban az organikus mezőgazdaságnak számos előnye is van, melyek miatt érdemes foglalkozni vele.

Az organikus mezőgazdaság 6 előnyeAz organikus mezőgazdaság segít környezetünk megőrzésében, olyan technológiákon alapul, melyek racionálisan használják az energiaforrásokat, a csomagoláshoz pedig leggyakrabban könnyen lebomló vagy újrahasznosított anyagokat alkalmaz. Az organikus termelés szoros kapcsolatban áll az agro-biodiverzitás megőrzésével is. Cikkünkben bemutatjuk az organikus termelés 6 legjelentősebb előnyét.

1. Az organikus élelmiszer nem csak egészségesebb, finomabb is!

Az organikus módon előállított élelmiszerek nagyobb mennyiségben tartalmaznak C-vitamint, kalciumot, vasat, antioxidánsokat és magnéziumot. A konvencionális módon előállított élelmiszerek rovarirtó szerek nyomait tartalmazhatják. Az organikus termékek esetében nem kell tartanunk a szintetikus anyagok vagy a gyom- és rovarirtó szerek jelenlététől. Mivel nem tartalmaznak adalékanyagokat és ízfokozókat, ezek a termékek sokkal kellemesebb és természetesebb ízűek.

2. Gondoskodás az állatokról

Az organikus mezőgazdaság bármelyik más tenyésztési módnál több figyelmet fordít az állatokra.

3. Nem használatosak az antibiotikumok

Az organikus gazdálkodásban tilos az antibiotikumok használata, melyeket a konvencionális állattenyésztésben az állatok gyorsabb növekedése érdekében használnak.

4. Magasak az elvárások

A konvencionális módon előállított élelmiszerekkel ellentétben az organikus élelmiszerek forrásai mindig ellenőrizve vannak. Azok a gazdaságok, melyek a mezőgazdaságnak ezen ágával foglalkoznak, évente legalább egyszer kontrollálva vannak, így biztosak lehetünk abban, hogy az organikusként jelölt élelmiszerek valóban megfelelnek az organikus termelés szigorú szabályainak.

5. Őrzi a természetet

Az organikus mezőgazdaság nem káros sem az emberre, sem a környezetre. Igyekszik megőrizni a természetes flórát és a hasznos rovarokat, és sokkal kevesebb káros hulladékot termel. Az organikus mezőgazdaság nem szennyezi a környezetet permetszerekkel vagy műtrágyákkal.

6. A genetikailag módosított szervezetek használata tilos

Az organikus termelésben szigorúan tilos a genetikailag módosított szervezetek használata. A genetikai módosítás a gének laboratóriumi körülmények között történő modifikálását jelenti, melynek során két különböző szervezet génjeit kombinálják. A konvencionális mezőgazdaságban főleg olyan génmódosított növényeket alkalmaznak, melyek ellenállóak a gyomirtókkal szemben vagy olyan méreganyagokat bocsájtanak ki, melyek megölik a rovarokat.


KAPCSOLAT

__________