U čemu je meso mangulice drugačije?

1.3.2019

Meso mangulice ima veći sadržaj masti. Samo meso mangulice je tamnije od mesa drugih rasa svinja, miris je jak, a meso je nežno i veoma sočno. Na leđima, debljina slanine može da iznosi i do 25 centimetara.

U čemu je meso mangulice drugačije?Mangulice nisu toliko osetljive na stres, stoga se kod njih ređe javlja takozvani BMV sindrom. Sindrom prouzrokuje bledo, vodnjikavo meso.

Konzumiranjem mesa i masti mangulice se stvara “pozitivni holesterol”, stoga je meso pogodno i za one, koji pokušavaju da smanje nivo holesterola. U odnosu na druge rase, meso mangulice sadrži za 50-70% manje holesterola.

Mesne prerađevine od mangulice su izuzetnog kvaliteta. Iako je ova vrsta svinjskog mesa poznata od 19. veka, veći značaj u ishrani dobija tek poslednjih godina. Iako se za suhomesnate proizvode smatra, da su nezdravi ako se konzumiraju često, ovo za proizvode od mangulice ne važi. Meso od mangulice prema nekim istraživanjima ima čak i bolji uticaj na zdravlje ljudi od piletine!

Mesni proizvodi od mangulice su izuzetno traženi, ne samo u našoj zemlji, već i u celoj Evropi. Uzimajući u obzir veće troškove, duži period uzgoja i nedovoljne rasprostranjenosti ove rase, meso mangulice je skuplje od mesa domaćih svinja. Međutim, uzimajući u obzir izuzetan kvalitet i hranljivu vrednost mesa, veće cene su i više nego opravdane.

Od mangulice se prave izuzetno ukusni čvarci, kobasice, šunka, slanina ili kulen.


KONTAKT

__________